Browsing Gıda Mühendisliği by Access Type "info:eu-repo/semantics/openAccess"
Now showing items 1-17 of 17
-
Bazı meyveli toz içeceklerde tartrazin ve sunset yellow renklendiricilerinin HPLC / DAD Yöntemi ile araştırılması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2017)Tüketici beğenisini arttırmaya yönelik olarak üretim süreçlerinin farklı aşamalarında gıda ürünlerine katkı maddesi olarak renklendiriciler ilave edilmektedir. Gıdalarda kullanımına izin verilen renklendiricilere resmi ... -
EV yapımı sirkelerden ve taze kayısılardan asetik asit bakterilerinin izolasyonu, moleküler identifikasyonu ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Doğada meyve ve bitki yüzeylerinde bulunan asetik asit bakterileri, şeker alkollerini, şekeri ve etanolü oksitleyerek sirke ve kombucha çayı gibi fermente ürünlerin üretiminde rol oynarlar. Yapılan bu çalışmada, meyve ... -
Fındık hammaddesinden püskürtmeli kurutma ve dondurarak kurutma yöntemleri ile fındık sütü tozu eldesi ve karakterizasyonu
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2017)Bu çalışma ile ülkemizde önemli miktarlarda üretilen fındık hammaddesi kullanılarak katma değeri yüksek, bitkisel kaynaklı süt tozu üretimi ve karakterizasyonu amaçlanmıştır. Bu amaçla öncelikle kabuğu ayrılmış kavrulmamış ... -
Hamur reolojisi karakterizasyonunda kullanılabilecek yeni bir analiz yöntemi: Toz akış ölçüm cihazı (PFT)
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2020)Bu çalışmada, farklı buğday unu hamur numunelerinin reolojik özelliklerini belirlemek için yeni bir yaklaşım olarak Toz Akış Ölçüm Cihazı (Powder Flow Tester-PFT) kullanılmıştır. Bu metodoloji; uygulanan sıkıştırma ... -
İstanbul piyasasında satışa sunulan tavuk etlerinin yağ asidi kompozisyonunun belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2015)Bu araştırmada, İstanbul piyasasında farklı markalarda satışa sunulan tavuk etlerinin yağ asidi kompozisyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada İstanbul piyasasında en çok tüketilen 12 markaya ait tavuk etlerinin ... -
İstanbul'da bazı gıda işletmelerinde hijyenik kalitenin saptanması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2019)İnsan yaşamında gıda kökenli hastalıklar her geçen gün artmakta ve sağlık açısından önemini korumaktadır. Gıda işletmelerinde gıda güvenliği açısından yapılan denetim ve kontroller halk sağlığı açısından önemli bir yer ... -
Karnauba ve balmumu vaksları ile hazırlanan oleojellerin DSC ve FT-IR spektroskopisi ile karakterizasyonu
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2019)Bu çalışmanın amacı doymamış yağ asitleri açısından zengin ve ülkemizde yüksek oranda üretimi yapılan ayçiçek yağından, karnauba, balmumu vaksı ve bunların karışımlarını içeren oleojellerin, erime profili ve moleküler ... -
Konya küflü peynirinden izole edilen küflerin moleküler identifikasyonu ve Penicillium roqueforti izolatlarının morfolojik karakterizasyonu
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2020)Konya küflü tulum peyniri, Konya tulum peynirinin parçalara bölünerek yüzeyde küf oluşumunun sağlanması için bodrum, mahzen veya mağaraların serin ve nemli atmosferinde muhafaza edilerek olgunlaştırılmasıyla elde edilen, ... -
Lactobacillus brevis e25 suşlarından elde edilen ekzopolisakkaritlerin bazı gıda tozlarının yapışma özellikleri üzerine etkisi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2019)Bu çalışmada, bir laktik asit bakterisi olan Lactobacillus brevis E25’ten elde edilen ekzopolisakkaritlerin (EPS), farklı gıda tozlarının katı yüzeylere yapışmasına etkisi araştırılmıştır. Mısır cipsi ve ahşap pul yüzeylerine ... -
Pastörize ve uht sütten starter kültür kullanılarak üretilen yoğurtların fizikokimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özelliklerinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Yoğurt insan beslenmesinde önem taşıyan ve sevilerek tüketilen fermente bir süt ürünüdür. İnek, koyun, keçi, manda veya bunların karışımlarından oluşan süte starter kültür katılarak üretilen ve laktik asit fermantasyonu ... -
Peynir altı suyundan farklı tekniklerle protein konsantresi ürünlerinin eldesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2019)Peynir altı suyu (PAS), peynir üretiminde meydana gelen ve yan ürün olarak nitelendirilen sütün pıhtılaşması sonucu oluşan bir sıvıdır. İçerdiği laktoz, mineral madde, vitamin, süt yağı ve proteinler sayesinde oldukça ... -
Production of protein concentrates from oilseed and oil fruit meals and their utilization
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı, 2018)Bu tezde uygun sulu ve organik ekstraksiyon yöntemleri kullanılarak soğuk pres posalarından protein konsantreleri üretimi gerçekleştirilmiştir. Kullanılan başlıca numuneler arasında çörek otu, kabak çekirdeği, üzüm çekirdeği, ... -
Protein jeliyle zenginleştirilmiş yaban mersini ilaveli fonksiyonel dondurmanın biyoerişebilirliğinin incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2019)Dondurma, süt ve ürünlerinin (süt, koyulaştırılmış süt, krema, tereyağı, süt tozu), içerisine stabilizatör, emülgatör, tatlandırıcı (sakkaroz, glikoz vb.), renk, aroma ve çeşni maddeleri ilave edilerek oluşan karışımın, ... -
Siyez unu ile üretilen bebe bisküvilerinde protein ve karbonhidrat sindirilebilirliğinin incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı, 2020)Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de başta obezite olmak üzere birçok sağlık problemi mevcuttur. Günümüzde tüketicilerin sağlıklı ve güvenli gıda talebi sürekli artmaktadır. Siyez buğdayı, antik çağlardan günümüze kadar ... -
Soğuk preslenmiş çörek otu posalarından protein hidrolizatlarının üretilmesi ve hidrolizatların biyoaktif özelliklerinin değerlendirilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2019)Çörek otu (Nigella sativa L.), birçok kültürde geleneksel halk tıbbında özellikle yağının ve içindeki çözünür bileşenlerin biyoaktif özelliklerinden dolayı kullanıldığı bir tohumdur. Bu çalışmanın amacı, gıda sanayi yan ... -
Sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından tüketilen protein tozlarının kalitesinin amino asit profili ve sindirilebilirlik yönünden incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2019)Çalışmanın amacı, Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde spor ile ilgilenenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle gençler spor yaparlarken aynı zamanda vücut gelişimini ve kas kütlesini arttırmaya çalışmaktadırlar. ... -
Yağı alınmış fındık posalarının tripsin, kimotripsin ve termolisin enzimleri ile muamele edilmesi sonucu oluşan bazı biyoaktif peptitlerin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2019)Ülkemizde dolaşım sistemi hastalıkları ölüm olaylarının birincil nedenidir. Dolaşım sistemi hastalıklarının risk faktörleri arasında da hipertansiyon ve diyabet tedavisinde kullanılan ACE ve DPP-IV inhibitörlerinin önemli ...