SPRAY DRYING OF DE-OILED SUNFLOWER PROTEIN EXTRACTS: FUNCTIONAL PROPERTIES AND CHARACTERIZATION OF THE POWDER
Abstract
The proteins were extracted from de-oiled sunflower seed cake and protein powder was produced using a pilotscale spray dryer. Mild-acidic protein extraction and co-extraction of phenolic compounds were employed inorder to obtain protein extracts. A pilot-scale spray dryer was used to convert protein extracts into protein powder.Micro-spherical particles were obtained having irregular surface properties. The protein powders showed poorflow behaviour having hausner ratio and angle of repose values around 1,58 and 49°, respectively. They showedpoor solubility, sufficient emulsifying and oil-binding capacity. Despite their poor solubility, they had moderatewettability. The denaturation temperature of sunflower protein powder was found around 80 °C from DSCthermogram. FTIR spectrum was found to be very similar to those of soy protein and milk protein extractpowders reported previously. Bu çalışmada yağı alınmış ayçiçeği çekirdeği küspesinden protein fraksiyonu ekstrakte edilerek pilot ölçekli püskürtmeli kurutucu kullanılarak protein tozu üretilmiştir. Protein ekstraktlarını elde etmek için asidik protein ekstraksiyonu kullanılmıştır. Protein ekstraktı çözeltisini protein tozuna dönüştürmek için pilot ölçekli püskürtmeli kurutucu kullanılmıştır. Elde edilen protein tozunda düzensiz yüzey özelliklerine sahip mikro küresel parçacıklar gözlemlenmiştir. Protein tozlarının, sırasıyla yaklaşık olarak 1.58 ve 49 ° Hausner oranına ve duruş açısına sahip oldukları ve zayıf akış davranışı gösterdikleri tespit edilmiştir. Protein tozları zayıf çözünürlük, orta seviyede emülsifiye etme ve yağ bağlama kapasitesi göstermişlerdir. Zayıf çözünürlüklerine rağmen, orta derecede ıslanabilirlik özelliklerine sahip oldukları anlaşılmıştır. Ayçiçeği proteini tozunun denatürasyon sıcaklığı, DSC termogramında yaklaşık 80 °C olarak belirlenmiştir. FTIR spektrumunun, daha önce bildirilen soya proteini ve süt proteini ekstraktı tozlarına çok benzer olduğu bulunmuştur.
Source
GIDAVolume
45Issue
1URI
https://doi.org/10.15237/gida.GD19096https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXprME1UYzFOUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12436/3304