Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorYaman, Mustafa
dc.contributor.authorTuna, Begüm Hatice
dc.date.accessioned2022-03-10T13:40:32Z
dc.date.available2022-03-10T13:40:32Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.citationTuna, B. H (2021). Gıda takviyelerinde bulunan C vitamininin in vitro biyo erişebilirliğinin belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=tqUiYt63sTQLTpozMJ92Qn4EtK1lB-z0G0vlEGq2EZlJ83BSx7uOmOxKkT2GA6hB
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12436/3434
dc.description.abstractTüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde COVID-19 salgının başlaması ile birlikte vitamin ve mineral içerikli gıda takviyelerinin kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Günümüzde birçok hastalığın vitamin eksikliğinden kaynaklandığı bilinmektedir. Vitaminlerin özellikle diyetle doğal yollardan alınması önerilmektedir. Ciddi vitamin eksikliği veya hastalık sürecinde hekim tavsiyesi ile vitamin takviyesi önerilmektedir. Sağlıklı beslenen kişilerin hekim tavsiyesi olmadan gıda takviyesi olarak vitamin tüketmeleri çeşitli sağlık sorunlarına neden olacağından önerilmemektedir. Gereksiz vitamin tüketimi hem böbrek hem de karaciğer sağlığı için zararlı olabilmektedir. Ancak, yaşlılar, hastalık sürecinde olanlar, hamileler ve çocuklar için uzman kişiler tarafından vitamin takviyesi önerilmektedir. Suda çözünen vitamin grubundan olan C vitamini bilinen en güçlü antioksidan vitaminler arasındadır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için hem doğal gıdalar ile hem de gıda takviyesi olarak tüketimi tavsiye edilmektedir. Bunun yanında C vitamini demirin ince bağırsakta emilimi ve kollajen sentezinde aktif olarak görev almaktadır. Bu çalışmanın amacı, gıda takviyesi olarak tüketilen C vitamininin in vitro biyoerişilebilirliğinin incelenmesidir. Çalışmada, piyasadan 17 farklı marka C vitamini içeren gıda takviyeleri İstanbul'dan farklı eczanelerden temin edilmiştir. Elde ettiğimiz bulgulara göre C vitamininin in vitro biyoerişilebilirliği %4 ile %88 arasında değiştiği görülmüştür. Özellikle sadece C vitamini içeren gıda takviyelerinde biyoerişilebilirlik daha yüksek olduğu bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractAs in the world, with the onset of COVID-19, the use of vitamin and mineral-containing food supplements is increasing day by day in our country. Today, it is known that many diseases are caused by vitamin deficiency. It is recommended to take vitamins naturally, especially with diet. In severe vitamin deficiency or disease process, vitamin supplements are recommended with the advice of the experts. It is not recommended for healthy people to consume vitamins as a food supplement without the advice of experts, as it will cause various health problems. Unnecessary vitamin consumption can be harmful to both kidney and liver. However, vitamin supplements are recommended by experts for the elderly, those who are in the process of illness, pregnant women and children. Vitamin C, which is one of the water-soluble vitamins group, is among the strongest antioxidant vitamins and it is recommended to be consumed both with natural foods and as a food supplement to strengthen the immune system. In addition, vitamin C is actively involved in the absorption of iron in the small intestine and collagen synthesis. The aim of this study is to examine the in vitro bioaccessibility of vitamin C as a food supplement. In the study, 17 different brands of vitamin C supplements were obtained from the different pharmacies in Istanbul, Turkey. According to the our findings, the in vitro Bioaccessibility of vitamin C was found to vary between 4% and 88%. Bioaccessibility was found to be higher, especially in food supplements containing only vitamin C.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenme ve diyetetiken_US
dc.subjectNutrition and dieteticsen_US
dc.titleGıda takviyelerinde bulunan C vitamininin in vitro biyo erişebilirliğinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of in vitro bioaccessibility of vitamin C in food supplementsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage82en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.institutionauthorTuna, Begüm Hatice
dc.identifier.yoktezid694952en_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record