Sütün vazgeçilmez tadı; Maraş Dondurması
Abstract
İnsanoğlu dünyaya gelişiyle birlikte sütle beslenmeye
başlar. İnsanın ilk gıdası anne sütüdür. Daha sonra diğer
hayvansal kaynaklı sütler beslenmedeki yerini alır ve
bu süreç yaşamın sonuna kadar devam eder. İnsanoğlunun
yaklaşık 5000 yıldan beri süt tükettiği tarihsel kayıtlarda
belirtilmektedir (Şahin, K.E, 2020). İnsanlık tarihi içerisinde
sütün yaygın kullanımının çok eskiye dayanması muhtemelen
tat ve lezzetinin güçlü olması yanında karıştırıldığı
veya birlikte tüketildiği bir çok gıdayı lezzetlendirmesi ve
iyileştirme gücüne sahip olmasından kaynaklanmaktadır.
Süt insanlığın beslenmesindeki tarihsel süreç de vazgeçilmez
önem de yerini alırken, aynı süreç de sütün başka
ürünlere dönüştürüldüğünü görmekteyiz. Bunlar arasında
geleneksel süt ürünleri; yoğurt, kefir, kımız sayılabilir. Bilim
ve teknolojideki gelişmeye paralel olarak sosyal yaşamın
değişmesi ile birlikte yeni süt ürünleri geliştirilmiştir (Anona,
2002). Bunlar; sütlü tatlılar, tereyağı, kaymak, peynir,
dondurma gibi ürünlerdir. Sütün değerli bir gıda olması bileşiminin dengeli ve zengin
besinsel içeriğe sahip olmasından kaynaklanmaktadır.
Bileşimi elde edildiği canlı türüne göre değişmekle birlikte
ortalama 1 litre sütte 36 gram süt yağı, 38 gram protein, 52
gram karbonhidrat, 7 gram mineral maddeler ve suda ve
yağda çözünen vitaminler bulunmaktadır. Süt proteinlerin
yapı taşı olan amino asitleri yüksek oranda içermektedir.
Özellikle esansiyel amino asitleri yeterli oranda içermesi
nedeniyle süt proteinlerinin besinsel değeri yüksektir. Ayrıca
süt çok önemli vitamin ve mineral madde kaynağıdır.
Kemik matriksinin oluşmasında büyük işlev gören kalsiyum
(Ca) ve fosfor(P) minerallerini yüksek oranda içermektedir.
Bununla birlikte, yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerini ve B
grubu vitaminleri içinde önemli bir besin kaynağıdır. Sütün
içeriğinde bulunan bazı besin öğelerinden laktoz ve kazein
gibi bileşenler süt dışında hiçbir gıda maddesinde bulunmamaktadır
(Anonb, 2018; Demiral. F, Sağdıç. O, 2018, Yıldız,
M. 2022).