Nöroşirürji Hemşireleri Derneği, tarihçe, misyon, vizyon ve bilimsel faaliyetleri
Abstract
Kitap özeti: Cerrahi hemşireliğinin temellerinden beslenen nöroşirürji hemşireliği büyüyen büyüdükçe çoğalan ve hasta bireyin bilişsel duyusal ve motor fonksiyonlarına dokunarak kaliteli yaşamını en üst düzeye taşımayı hedefl eyen profesyonel bir uzmanlık alanıdır. Diğer tanımla nöroşirürji hemşireliği beyin ve sinir cerrahisi gerektiren bireyin kapsamlı hemşirelik bakımının sunulmasında kuramsal bilgi deneyim ve beceri gerektiren özel dal hemşireliğidir. Bu bağlamda nöroşirürji hemşiresi hasta bireyin sağlıklı ve işlevsel bir hayata yeniden kavuşturulması sürecinde perioperatif hemşirelik bakımını uygulayan olumlu hasta sonuçlarından hareketle rehabilitasyon dönemi süresince hasta birey ve ailesini destekleyen bir sağlık bakım profesyonelidir. Tam da bu noktada biz hemşire akademisyenlerin bireysel ve mesleki sorumluluklarından biri kuşkusuz bilgi birikimimizi ait olduğumuzu hissettiğimiz alana ve paydaşlara yansıtmaktır. Bilgi paylaşıldıkça büyüyen kitlelere yansıyan ve toplumları geliştiren bir güçtür. Özellikle mesleği etik ilkeler ile yücelten/ yüceltme sorumluluğu taşıyan nöroşirürji hemşireliği bu yanı ile özel dal hemşireliğinde haklı ve zirvedeki konumunu sürekli korur. Nöroşirürji hemşiresi hasta bireyin duyusal ve düşünsel dünyasına girerken güncel kanıta dayalı ve profesyonel performans gerektiren becerilere yönelik kuramsal bilgi arayışını sürekli ayakta tutar. Bu bağlamda güncel bilgi ve yönergelerin irdelenmesi gereği gündeme gelir.
Gerek lisans ve lisansüstü eğitim sürecindeki öğrencilerin gerekse nöroşirürji kliniklerinde çalışan paydaşlarımızın doğru ve güncel Türkçe bilgiye hızla ulaşma isteğine bir yanıt olması inancıyla başlattığım bu eser çok değerli bilim insanlarının kalemi ve düşünsel bazdaki destekleri ile ortaya çıkmıştır. Bu eserde beyin omurilik ve sinir cerrahisi gerektiren hasta bireyin tedavi ve bakımına ilişkin temel konular disiplinler arası bakım yaklaşımı çerçevesinde ele alınarak profesyonel performans standartlarına dayalı bir dizi hemşirelik uygulamaları kapsamında irdelenmektedir.
Öğrenme coşkumuz şüphesiz beyin omurilik ve sinir cerrahisi gerektiren hasta bireyin bakımına da yansıtılabilir olmalıdır. Yaşam boyu öğrenmemize katkı veren ve özellikle nöroşirürji hemşireliği temelinde rol model olan hocam Sayın Prof. Dr. Fethiye Erdil’in kaleminden çıkan bilimsel yayınlar eski yıllarda filizlenen ve süregelen yoğun ilgimin en önemli kaynağıdır. Bu ilgim bilimsel mesleki ve sosyal aktivitelerle bilgi platformları oluşturan Türk Nöroşirürji Derneği’nin Nöroşirürji Hemşireleri Derneği’ne verdiği profesyonel katkılar ile akademik düzleme taşınmıştır. Ulaşılabilir bir referans olması amacıyla içeriğini zengin kılan bilim insanı değerli hocalarıma ve öğretim üyelerine ve basımda emeği geçen sorumlu bireylere teşekkür eder saygılarımı sunarım. Prof. Dr. Seher Deniz Öztekin Mayıs 2021