Browsing İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, 2019 by Issue Date
Now showing items 1-6 of 6
-
İrritable bağırsak sendromunda güncel diyet yaklaşımları
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)İrritable bağırsak sendromu (İBS) nedeni bilinmeyen, bağırsak hareketlerinde değişiklik ile karakterize fonksiyonel bir bağırsak hastalığıdır. İBS’nin toplumlarda görülme sıklığı %10-25 arasında değişiklik göstermektedir. ... -
Yapay sinir ağları ile talep tahmini yapma: Beyaz eşya üretim planlama örneği
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Üretim planlama için doğru bir talep tahminin yapılması oldukça önemli bir parametredir. Müşterilerin gelecekteki talep eğilimleri, piyasa durumu ve mevsimsellik gibi birçok faktörden etkilenebilir. Üretim planlama, ... -
Akıllı şehirlerde kablosuz haberleşme teknolojileri ve doğru teknoloji seçimi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Akıllı Şehir vizyonunu benimseyen ve yatırımlarını, planlarını bu yönde kurgulayan şehirlerin öncelikle güçlü bir şehir dijital altyapısı tesis etmesi gerekmektedir. Dijital altyapı bileşenleri olarak güçlü ve hassas ölçüm ... -
Investigation of artificial intelligence based optimization algorithm
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)In this study, the concept of artificial intelligence (AI), deep learning and machine learning are explained and the relation between AI and optimization algorithms are examined. By defining the basic stages and the content ... -
Çeşitli kaynaklardan izole edilen bazı mikroorganizmaların sistein üretim kapasitelerinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu çalışmada, çeşitli kaynaklardan (toprak ve çeşitli peynirler) izole edilen mikroorganizmaların sistein üretme kapasitelerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla toplamda 9 farklı kaynaktan 262 bakteri izole edildi; ... -
Çeşitli işlemlerle elde edilmiş şeker pancarı ekstraktlarının limonata ürününde kullanılabilirliğinin araştırılması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu çalışmada, önemli bir ham madde olarak ülkemizde çok miktarda üretilen şeker pancarı kullanılarak elde edilen şeker pancarı ekstraktının limonata ürününde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Üç farklı işlem (çiğ olarak, ...