Browsing TR-Dizin Makale Koleksiyonu by Department "Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi"
Now showing items 1-20 of 29
-
Aizanoi Antik Kentinde bulunan Odeion yapısının malzeme özellikleri ve hasar durumunun incelenmesi
(Istanbul University, Research Inst Turkology, Dept Art History, 2021)The ancient city of Aizanoi is located in the Cavdarhisar district of Kutahya province. The city's first settlement dates from the Hellenistic period, and it retained its importance during the Byzantine period. Today, ... -
Alışveriş merkezlerinin ÇKKV yöntemleri ile performanslarının ölçülmesi: Yazın incelemesi
(Ömer Halisdemir Üniversitesi, 2020)Performans ölçümü işletmelerin bugünü ve yarını değerlendirmeleri, rekabette avantaj kazanmaları için kullandıkları bir analiz yöntemidir. Kurumların hedeflerini ve bunları ne ölçüde gerçekleştirip gerçekleştiremediğini ... -
Anlamlı ve Benzer Olmayan Türkçe Metinler Üretmek için N-Gram Yöntemi ile İstatistiksel ve Kural Tabanlı Yaklaşımın Birlikte Kullanımı
(Dokuz Eylül Üniversitesi, 2020)Metin üretme çalışmaları, mevcut cümlelerin analiz edilerek yeni bilgi çıkarımlarının yapıldığı, varolan bir bilgiden yola çıkarak bununla bağlantılı anlamlı bilgilerin elde edildiği sistemlerdir. Bu sistemler, özellikle ... -
Bazı Model Toz Gıdaların Akışkanlığına ve Sıkıştırılabilirliğine Partikül Boyutunun Etkisinin PFT Toz Akışı Test Cihazı Kullanılarak Belirlenmesi
(Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP), 2018)Toz gıdaların üretiminde akış davranışlarının belirlenmesi teknolojik uygulamalar açısından oldukça önemlidir. Toz akış davranışı verilerinin kullanıldığı bir uygulama, depo ünitesi dizaynıdır. Toz gıdaların akış davranışları ... -
Bir bakım onarım organizasyonunda entegre stok yönetimi ve bakım planlaması – havayolu firması uygulaması
(YUSEN, 2019)Sağlıklı yürüyen bir bakım organizasyonunda parçaların ihtiyaç halinde elde bulundurulma oranının yüksek olması beklenir. Bununla birlikte malzeme stok seviyelerinin de gereksiz maliyetlere sebep olacak seviyede yüksek ... -
Çeçen Mutfak Kültürü ve Yeme Alışkanlıkları Üzerine Bir Değerlendirme
(2018)Her toplumun mutfak, beslenme ve yeme içme alışkanlıkları, o toplumun kültürel yapısının bir sonucu olduğundan farklılıklar sergilemektedir. Ele alınan Çeçen mutfak kültürünü diğer toplumlardan farklı kılan da yaşam ... -
Determination of organochlorinated pesticide and polychlorinated biphenyl congeners residues in chicken eggs by gas chromatography
(ScientificWebJournals, 2018)The aim of this study was to determine the concentrations of organochlorinated pesticides (OCPs) and polychlorinated biphenyls (PCBs) congeners in chicken eggs obtained from various locations in Turkey by gas chromatography ... -
Diyet blok tip eritme peyniri üretiminde yumurta kullanım olanaklarının araştırılması
(Osman Sağdıç, 2019)Bu çalışmada, diyet ürün ihtiyacından doğan talebin karşılanması amacıyla blok tip eritme peynirlerinde yumurta ilavesi ile yağ azaltma imkanları araştırılmıştır. Araştırmada, yağı alınmış sütte yağ ikame maddeleri yerine ... -
Effect of Infrared, Ultraviolet-C Radiations and Vacuum Drying on Certain Chemical and Microbial Characteristics of Stuffed Pasta (Manti)
(ANKARA UNIV, FAC AGR, 2019)Stuffed pasta (manti) is one of the famous and nutritious traditional foods produced and consumed in Turkey. Traditional foods are special products having some cultural aspects of specific regions of countries. In addition ... -
Effects of cooking and extra virgin olive oil addition on bioaccessibility of carotenes in tomato sauce
(TÜBİTAK, 2019)In this study, the effects of cooking and the addition of extra virgin olive oil on the in vitro bioaccessibility of carotenoids in tomato sauce were evaluated. The results indicated that total antioxidant activity, ... -
Filamentous fungi associated with the Golot Cheese of the Rize Ardesen Highlands in Turkey
(Osman SAĞDIÇ, 2020)The aim of this study was to identify the filamentous fungi associated with the Golot cheese produced in Ardesen, Rize Province, East Black Sea region, Turkey by using molecular methods. Sixteen fungi were isolated from ... -
Geleneksel Japon konaklama binası “ryokan”
(Trakya Üniversitesi, 2017)Bu çalışmada, Japonya'ya özgü ve kendi ortamı içinde şekillenen geleneksel konaklama binası; "ryokan" incelenmiştir. Japon geleneklerinin konaklama hizmetinin bünyesinde "banyo, yemek, yatak" özetlenebilir şekilde özel bir ... -
Geniş iç açıklıklardaki yüksek düzeyli doğal aydınlatma sorununa parametrik bir çözümleme: İZÜ Kütüphanesi iç mekân gölgeleme enstalasyonu
(Osman SAĞDIÇ, 2020)Mimari yapılarda ışık kullanıcının mekana uyum sağlaması, psikolojik konforu ve mekanı kullanım performansı ile ilgili önemli bir bileşendir. Okuma ve kıymetli eserlerin korunması gibi işlevleri barındıran kütüphane ... -
Gıda tozları: özellikleri ve karakterizasyonu
(Gıda Teknolojisi Derneği, 2015)Gıda tozlarının daha iyi anlaşılması, gıda sanayide kullanılan üretim tekniklerinin iyileştirilmesi, üretim verimlerinin artırılması, üretim hattındaki kayıpların azaltılması, temizlik için üretime ara verilme zamanı ve ... -
Integration problems of photovoltaic systems-wind power, solutions and effects on power quality
(2020)Renewable Energy Sources (RES) are growing steadily in power systems, which is expected to meet most of the electricity demand in the future. Today, solar and wind energy sources are spreading at a great speed, which creates ... -
Kurumsal proje yönetimi olgunluk modeli ve İstanbul yerel yönetimler uygulaması
(Hacettepe Üniversitesi, 2019)Kurumsal Proje Yönetimi, bir ürün veya sonucu ortaya çıkarmak adına insan kaynakları, zaman ve maliyet gibi etkenlerin birbiriyle uyumlu ve verimli olarak kullanılmasını sağlamayı hedeflemektedir. Sınırlı kaynaklarla üst ... -
An Object Detection and Identification System for a Mobile Robot Control
(Balkan Yayın, 2017)The one of the features of mobile robot control is to detect and to identify objects in workspace. Especially, autonomous systems must detect obstacles and then revise actual trajectories according to new conditions. Hence, ... -
Optimization of ATM and branch cash operations using an integrated cash requirement forecasting and cash optimization model
(YUSEN Yayıncılık, 2018)In this study, an integrated cash requirement forecasting and cash inventory optimization model is implemented in both the branch and automated teller machine (ATM) networks of a mid-sized bank in Turkey to optimize the ... -
Optimization of atm and branch cash operations using an integrated cash requirement forecasting and cash optimization model
(Sosyal Bilimler Araştırmaları Derneği, 2018)In this study, an integrated cash requirement forecasting and cash inventory optimization model is implemented in both the branch and automated teller machine (ATM) networks of a mid-sized bank in Turkey to optimize the ... -
Prebiyotik Oligosakkaritlerin Kaynakları, Üretimleri ve Gıda Uygulamaları
(Osman SAĞDIÇ, 2017)Oligosakkaritler, uzun yıllardır eczacılıkta ilaç takviyesi, kilo kontrol ajanı ve diyet lifi olarak; gıda endüstrisinde ise tatlandırıcı, nem tutucu ve kabartıcı ajan gibi farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Son yıllarda ...