Beslenme ve Diyetetik
Recent Submissions
-
Ülkemizde tüketilen bazı fermente gıdalarımızın in vitro ortamda probiyotik-prebiyotik etkileşmesinin incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Probiyotik mikroorganizmalar gıdalarla veya direk olarak alındıkları zaman insan sağlığı üzerinde olumlu sonuçlar oluşturan canlı mikroorganizma kültürleri, olarak tanımlanmaktadır. Yapmış olduğumuz bu çalışmada, geleneksel ... -
Mayonez, tereyağı, margarin, krema ve kaymakta malondialdehit (MDA) düzeylerinin belirlenmesi ve in vitro biyoerişilebilirliği
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Malondialdehit (MDA), enzimatik veya enzimatik olmayan lipid peroksidasyonu sonucu oluşan ikincil ürünlerdendir. MDA, lipid peroksidasyonunun biyobelirteci olarak kabul edilmektedir. Lipid peroksidasyonunun son ürünü olarak ... -
Piyasada proteinli veya vegan protein kaynağı olarak satışa sunulan bazı ürünlerin glioksal ve metilglioksal düzeylerinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)İleri glikasyon son ürünleri (AGE); geniş, heterojen ve karmaşık bileşikler grubunu temsil etmektedir. Bu çalışmanın amacı; piyasada proteinli veya vegan protein kaynağı olarak satışa sunulan bazı ürünlerin glioksal ve ... -
COVİD-19 geçirmiş bireylerin öncesindeki beslenme durumlarının ve alışkanlıklarının, hastalıktan korunmada etkisinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Bu çalışma COVİD-19 geçiren bireylerin hastalığa yakalanmadan önceki beslenme alışkanlıkların ve yaşam tarzlarının retrospektif olarak araştırılmasını; sağlıklı beslenmenin, bağışıklık sistemini COVİD-19'a karşı koruyucu ... -
+4 °c de muhafaza edilen ve tiamin (vitamin B1) yüklü nanoliflerle kaplanan kırmızı et ve somon etlerinin tiamin düzeylerinin ve biyoerişilebilirliğinin tespit edilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Birey, gereksinim duyduğu besin elementlerini, tüm besin gruplarının yeterli ve dengeli bir şekilde tüketimi ile karşılamaktadır. Bu besin gruplarından biri olan et grubu; omega-3, çoklu doymamış yağ asitleri, vitamin, ... -
Döteryum oksitin sıcaklık ve radyoaktif streslere maruz kalan pastörize yumurtanın amino asit profili üzerine etkilerinin araştırılması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Döteryum oksit (D2O) normal suyun doğada eser miktarda (%0.015) bulunan ve farklı fiziko-kimyasal özelliklere sahip izotopudur. Nükleer reaktörlerde reaksiyon hızı ve ısısını düzenlemek için kullanılan D2O, biyolojik ve ... -
Fazla kilolu ve obez zihinsel engelli bireylere uygulanan sağlıklı beslenme danışmanlığının beslenme alışkanlıkları ve antropometrik ölçümlere etkisi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Bu çalışma zihinsel engelli bireylerin antropometrik ölçümleri ve besin tüketim sıklıklarının belirlenmesiyle beslenme alışkanlıklarına yönelik çıkarımlarda bulunmayı, besin algısı ve diyete uyum süreci ve bunun antropometrik ... -
Farklı kalorili düşük glisemik indeksli diyetlerin pişirme kayıpları kullanılarak besin kompozisyonu ve protein kalite indeksinin teorik olarak hesaplanması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Günümüzde batı tarzı beslenme alışkanlıkları giderek yaygınlaşmaktadır. Yüksek karbonhidrat ve yüksek yağ içeren bu tarz bir beslenme diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok hastalıkla yakından ilişkilidir. Başta ... -
İleri glikasyon son ürünlerinin öncüllerinin farklı ekmek çeşitlerinde in vitro gastrointestinal sistem ile incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Bu çalışmanın amacı, İleri Glikasyon Ürünleri'nin (AGE) öncülleri olan Glioksal (GO) ve metilglioksalın (MGO) in vitro gastrointestinal sindirim sistemi kullanılarak, farklı ekmek çeşitlerinin biyoerişilebilirliklerini ... -
Çeşitli çikolata örneklerinde lipid peroksidasyonu sonucu oluşan malondialdehitin (MDA) in vitro biyoerişilebilirliğinin incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Malondialdehit (MDA), bir dizi enzimatik veya enzimatik olmayan lipidperoksidasyonunun ana toksik ürünüdür. Biyoaktif olan zararlı bileşik hücrede metabolize edilir ya da hücrenin diğer bölümlerine hasarı yayar. DNA ve ... -
Covid-19 koronavirüs pandemisiyle ilişkili izolasyon nedeniyle İstanbul Avrupa Yakasındaki üniversite personellerinin beslenme alışkanlığı, besin tüketim sıklığı, antropometrik ölçüm ve fiziksel aktivite değişikliğinin değerlendirilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Çalışmanın amacı, COVİD-19 koronavirüs pandemisiyle ilişkili izolasyon nedeniyle İstanbul Avrupa Yakasındaki üniversite personellerinin beslenme alışkanlığı, besin tüketim sıklığı, antropometrik ölçüm ve fiziksel aktivite ... -
Türkomp ulusal gıda kompozisyon veri tabanındaki tahıl, kuru baklagil ve yağlı tohumların protein kalitesinin belirlenmesi ve sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Hızla artan nüfusa ve tükenen gıda kaynaklarına karşı, insanların sağlıklı beslenmeye dair gereksinimlerini karşılamak için gereken protein miktarını ve kalitesini doğru şekilde belirlemek önem taşımaktadır. FAO (Gıda ve ... -
Diyetisyenlerin sosyal medya kullanımı, bilgi ve farkındalık düzeylerinin araştırılması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Sosyal medya, kullanıcıların bilgi paylaşmasını, sosyal ve mesleki irtibat geliştirmesini sağlayan web tabanlı uygulamalardır. Bu çalışmada, diyetisyenlerin sosyal medya kullanımı, bilgi ve farkındalık düzeylerinin ... -
Paketli içecek ürünlerinde c vitamini düzeyinin yüksek performanslı sıvı kromatografisi ile belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)C vitaminin keşfedilmesinden itibaren geçen 80 yıl içerisinde, bilinen biyolojik işlevlerinin sayısı sürekli artmaktadır. Bitkiler ve çoğu hayvan, askorbatını glikozdan sentezler. İlkel balıklarda, amfibilerde ve sürüngenlerde ... -
Pelemir (Cephalarıa syrıaca) unu katkısının unlu mamullerde protein kompozisyonuna etkisi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Fonksiyonel gıdalar, besleyici etkilerinin yanı sıra yapılarında bulunan bir ya da daha fazla etkili bileşene bağlı olarak insan sağlığını koruyucu, düzenleyici ve/veya hastalık riskini azaltıcı etkiye sahip olan ve tüm ... -
Huzur evleri için hazırlanan menülerin besin değerlerinin ulusal veriler kullanılarak pişirme kayıpları ile beraber hazırlanması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Canlıların yaşamsal evrelerinden biri olan yaşlılık evresinde; sağlıklı bir yaşama devam edebilmek için beslenme önem taşımaktadır. Yaş ilerledikçe vücutta fizyolojik deformasyonlar oluşur. Bu deformasyonların önlenmesinde ... -
İstanbul'da tüketilen kükürtlü kuru kayısı ve gün kurusu kayısılarda şeker bileşenlerinin ve ileri glikasyon son ürünlerinin (AGE) öncüllerinin araştırılması ve şeker bileşenlerinin AGE oluşumu üzerine etkisinin değerlendirilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Çalışmanın amacı, İstanbul'da tüketilen kükürtlü kuru kayısı ve gün kurusu kayısılarda şeker bileşenlerinin ve ileri glikasyon son ürünlerinin (AGE) öncüllerinin araştırılması ve şeker bileşenlerinin AGE oluşumu üzerine ... -
Diyabetik komplikasyonlara neden olan ileri glikasyon son ürünlerinin öncüllerinin farklı kurabiye çeşitlerinde in vitro gastrointestinal sistem ile incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)DİYABETİK KOMPLİKASYONLARA NEDEN OLAN İLERİ GLİKASYON SON ÜRÜNLERİNİN ÖNCÜLLERİNİN FARKLI KURABİYE ÇEŞİTLERİNDE İN VİTRO GASTROİNTESTİNAL SİSTEM İLE İNCELENMESİ Diyabetes Mellitus; yol açtığı komplikasyonlar ile insan ... -
Bazı sebzelerde farklı pişirme teknikleriyle suda çözünen vitamin kayıplarının incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2020)Vitaminler, insan vücudunda karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmalarında kullanılarak hayati önem taşıyan ve vücudumuz tarafından üretilemediği için besinlerle alınması gereken organik maddelerdir. Özellikle yeşil ... -
Varfarin kullanan hastalarda yeşil yapraklı sebze tüketim sıklığı ile vitamin K1 /K2 ve INR düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Bu çalışmanın amacı, K vitamini antagonisti olarak bilinen Varfarin kullanan bireylerde, Varfarin ile etkileşebilecek ilaç veya besinlerin kullanımıyla beraber INR düzeylerindeki değişikliklerin belirlenmesidir. Çalışma ...