Beslenme ve Diyetetik
Recent Submissions
-
İstanbul'da tüketilen kükürtlü kuru kayısı ve gün kurusu kayısılarda şeker bileşenlerinin ve ileri glikasyon son ürünlerinin (AGE) öncüllerinin araştırılması ve şeker bileşenlerinin AGE oluşumu üzerine etkisinin değerlendirilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Çalışmanın amacı, İstanbul'da tüketilen kükürtlü kuru kayısı ve gün kurusu kayısılarda şeker bileşenlerinin ve ileri glikasyon son ürünlerinin (AGE) öncüllerinin araştırılması ve şeker bileşenlerinin AGE oluşumu üzerine ... -
Diyabetik komplikasyonlara neden olan ileri glikasyon son ürünlerinin öncüllerinin farklı kurabiye çeşitlerinde in vitro gastrointestinal sistem ile incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)DİYABETİK KOMPLİKASYONLARA NEDEN OLAN İLERİ GLİKASYON SON ÜRÜNLERİNİN ÖNCÜLLERİNİN FARKLI KURABİYE ÇEŞİTLERİNDE İN VİTRO GASTROİNTESTİNAL SİSTEM İLE İNCELENMESİ Diyabetes Mellitus; yol açtığı komplikasyonlar ile insan ... -
Bazı sebzelerde farklı pişirme teknikleriyle suda çözünen vitamin kayıplarının incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2020)Vitaminler, insan vücudunda karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmalarında kullanılarak hayati önem taşıyan ve vücudumuz tarafından üretilemediği için besinlerle alınması gereken organik maddelerdir. Özellikle yeşil ... -
Varfarin kullanan hastalarda yeşil yapraklı sebze tüketim sıklığı ile vitamin K1 /K2 ve INR düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Bu çalışmanın amacı, K vitamini antagonisti olarak bilinen Varfarin kullanan bireylerde, Varfarin ile etkileşebilecek ilaç veya besinlerin kullanımıyla beraber INR düzeylerindeki değişikliklerin belirlenmesidir. Çalışma ... -
Çözülebilir (instant) kahve ürünlerinde ileri glikasyon son ürünlerinin (AGE ) biyoerişilebilirliğinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)İnstant kahve toz veya granül şeklinde olup sıcak su içinde çabuk şekilde hazırlanan kahvenin kavrulup kurutularak suda çözünmesidir. Kahve kavrulurken gerçekleşen birçok kimyasal reaksiyon vardır. Maillard ile Strecker ... -
Bir tedarikçi firma tarafından hastane için hazırlanan örnek menünün protein kalitesinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Protein kalitesini belirlemede kullanılan PDCAAS yöntemi FAO ve WHO tarafından 1991 yılında bir besinin protein kalitesini değerlendirmede kullanılan bir ölçüdür. Bir besindeki proteinin PDCAAS'ını belirlemede esansiyel ... -
Nanoliflerle kaplanan karides ve tavuk etlerinin riboflavin düzeylerinin ve biyoerişilebilirliğinin tespit edilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Et grubu ürünler, aminoasit örüntüsü ve biyoyararlılık açısından kaliteli protein kaynağı olarak beslenmede öneme sahiptir. Bunun yanı sıra vitamin ve mineraller de barındırmaktadır. Et ve et ürünlerinin, depolama, işleme ... -
Bazı diyet, diyabetik ve atıştırmalık ürünlerde ileri glikasyon son ürünlerinin öncüllerinin belirlenmesi ve sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)İleri glikasyon son ürünleri (AGE) ile AGE öncülleri dikarbonil bileşikleri olan glioksal (GO) ve metilglioksal (MGO)'ın kronik hastalıkların gelişiminde önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir. İleri glikasyon son ürünleri ... -
Piyasada satılan bebek bisküvilerinde bulunan c vitamininin in vitro ortamda biyoerişilebilirliğinin incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Hayata iyi bir başlangıç için yaşamın ilk yılı önemli bir süreçtir. Bu süreçte bebeğin sağlığının korunması ve gelişmesi için anne sütüne ihtiyaç vardır. Anne sütü, yaşamın ilk yılında bebek beslenmesi için birincil ... -
Türk mutfağındaki bazı yemeklerin besin değerlerinin pişirme kayıpları faktörleri ve protein kalite indeksi kullanılarak teorik olarak hesaplanması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Mutfak kültürü bir toprak parçası üzerinde yaşayan kişilerin beslenebilmek adına seçmiş oldukları yiyecek ve içecekleri, bu besinlerin hazırlama, pişirme gibi işlemlerini ve bu işlemler için lazım olan alet edevatı aynı ... -
Bazı sebzelerin B1, B2 ve B3 vitamini değerlerinin in vitro gastrointestinal sistemde biyoerişilebilirliğinin incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Vitaminler yaşamsal faaliyetler için elzem olan organik bileşiklerdir. Vücut tarafından sentezlenemezler bu nedenle diyet ile alınmaları gerekir. Sebzeler yüksek su ve diyet lifi içeriklerinin yanı sıra vitamin ve minerallerden ... -
Gıda takviyelerinde bulunan C vitamininin in vitro biyo erişebilirliğinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde COVID-19 salgının başlaması ile birlikte vitamin ve mineral içerikli gıda takviyelerinin kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Günümüzde birçok hastalığın vitamin eksikliğinden kaynaklandığı ... -
Vejetaryen beslenmede günlük alınması gereken besin öğelerinin biyoerişilebilirliğinin teorik olarak hesaplanması ve sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Vejetaryen bireyler hayvansal kaynaklı gıdaları çok az miktarda tüketmekte veya hiç tüketim yapmamaktadırlar. Vejetaryen, vegan diyetlerinin besleyici değeri, tüketilen gıdanın besin içeriğinin (öğelerinin) çeşitliliğine ... -
Kuru baklagillerin B1, B2 ve B3 vitaminlerinin pişirme kayıplarının ve in vitro gastrointestinal sistemde biyoerişilebilirliklerinin incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Beslenme ve Dİyetetik Anabilim Dalı, 2020)Kuru baklagiller diğer protein kaynaklarına göre düşük maliyetli olması ve hayvansal protein kaynaklarındaki gibi sağlığı olumsuz etkileyebilecek bileşenler içermemesi açısından son zamanlarda hem gelişmekte olan ülkeler ... -
Kırmızı etlerin B1, B2 VE B3 vitamini pişirme kayıplarının ve in vitro gastrointestinal sistemde biyoerişilebilirliğinin incelenmesi
(2020)Kırmızı etler, insan sağlığı için bilinen en iyi protein kaynağıdır. Ülkemizde kırmızı et tüketimi bireylerin sosyoekonomik düzeyi ile alakalı olmakla birlikte, yemeklerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu çalışmanın amacı, ... -
Diyetisyenlerin İklim Değişikliği ve Çalışma Alanına Etkileri Konusundaki Bilgi Düzeyi ve Farkındalıklarının Araştırılması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, 2020)Sanayi devriminden bu yana insanların sebep olduğu sera gazı (GHG) salınımları Dünya'nın ortalama sıcaklığını artırarak iklim değişikliğini hızlandırmaktadır. İklim değişikliği kaynaklı sorunlarla mücadelede diyetisyenler ...