Beslenme ve Diyetetik
Güncel Gönderiler
-
Berberis Crataegina DC. Bitkisinin Biyoaktif Özelliklerinin Belirlenmesi
(2024)Karamuk bitkisi (Berberis crataegina DC.), Berberidaceae familyasının Berberis cinsine ait önemli bir tür olup, daha çok Türkiye ve İran bölgesinde geniş yayılım göstermektedir. Karamuk bitkisi, antibakteriyel, antifungal, ... -
Türkiye'de Tüketilen Bazı Peynir Çeşitlerinin Protein Kalite İndeksinin Teorik Olarak Hesaplanması
(2024)Bu çalışmada, Türkiye'de tüketilen bazı peynir çeşitlerinin protein kalite indeksinin teorik olarak hesaplanması amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında çalışmada, 13 adet peynir türü incelemeye dahil edilmiştir. Peynirlerin ... -
Glutensiz Ürünlerde Protein Sindirilebilirliği Düzeltilmiş Amino Asit Skoru Yöntemi ile Protein Kalite İndeksinin Teorik Olarak Belirlenmesi / Glutensiz Ürünlerde Protein Sindirilebilirliği Düzeltilmiş Amino Asit Skoru Yöntemi ile Protein Kalite İndeksinin Teorik Olarak Belirlenmesi
(2024)Gluten buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein kompleksidir. Gluten tüketimi bazı kişilerde çölyak gibi ciddi sağlık problemlerine sebep olmakta ve bu durum kişilerin glutensiz ürünler (gluten içermeyen ... -
Kırmızı ve Mor Pigment İçeren Besinlerin Protein, Yaş, C Vitamini ve Biyoerişilebilirlik Açısından İncelenmesi ve Sağlıkla İlişkilendirilmesi
(2024)Bu çalışmanın amacı, kırmızı ve mor pigment içeren besinlerin protein, İleri Glikasyon Son Ürünleri (AGE), sindirilebilirlik ve C vitamini açısından incelenmesi ve beslenme ile ilişkilendirilmesidir. Bu bağlamda, 3 farklı ... -
Aronya meyvesi sıvı özütünün antioksidan ve sitotoksik özelliklerinin araştırılması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Aronya (Aronia melanocarpa), antioksidan polifenoller, şeker, mineraller ve vitaminlerce zengin bir bitkidir. Bu çalışmada, aronya meyvesi sıvı özütünün antioksidan ve sitotoksik özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. ... -
DASH diyetinin protein kalitesinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Hipertansiyon (HT), global ölçekte yaygınlık gösteren bir halk sağlığı meselesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya genelindeki yetişkin popülasyonun yaklaşık %26'sının bu durumdan etkilendiği bilinmektedir. Hipertansiyon, ... -
Ultra işlenmiş sütlerin bağırsak mikrobiyotasında kısa zincirli yağ asitleri oluşumu üzerine etkisinin in vitro incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Günümüzde neredeyse tüm gıdalar belirli bir dereceye kadar işlem görmektedir. Tarihte bilinen en eski işleme, avcı toplayıcı toplumların et ve bitkileri daha kolay tüketebilmek amacıyla ateşte pişirmesiyle başlamıştır. ... -
Ultra işlenmiş ekmek çeşitlerinin bağırsak mikrobiyotasında kısa zincirli yağ asitleri oluşumu üzerine etkisinin in vitro incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)NOVA gıda sınıflandırma sistemi, gıdaları tabi oldukları endüstriyel işlemenin niteliğine, kapsamına ve amacına göre 4 gruba ayırıp inceleyen bir sistemdir. NOVA gıda sınıflandırma sisteminin 4. grubunda ultra işlenmiş ... -
Üniversitedeki kız öğrencilerinde yeme bozuklukları, diyet kalitesi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Bu çalışmanın amacı kız üniversite öğrencilerinde yeme bozuklukları, diyet kalitesi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışma İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde eğitim gören 373 kız öğrenci ile ... -
Kolajen içeren nütrikozmetik yeşil çayın yaşlanma karşıtı işlevinin spektroskopik, ın-vitro ve moleküler yöntemler ile araştırılması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Kolajen, hücrenin büyümesine destek olan ve bağ dokularının esnek yapısını sağlayan bir yapıdır. İşlevselliğine göre 28 farklı türü bulunmakta olup, aralarında Tip 1, 2, 3 ve 4 kolajenler en yaygınlarıdır. Bu çalışmada, ... -
Çevrimiçi ve yüz yüze beslenme danışmanlığı alan bireylerde beslenme bilgi düzeyinin, yeme bağımlılığının ve sezgisel yeme davranışının karşılaştırılması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Bu çalışmanın amacı, çevrimiçi ve yüz yüze beslenme danışmanlığı alan bireylerde beslenme bilgi düzeyinin, yeme bağımlılığının ve sezgisel yeme davranışının karşılaştırılmasıdır. Çalışma, İstanbul ilinde bulunan beslenme ... -
Döteryum oksitin sıcaklık, gama ve ultraviyole maruziyetlerine karşı yağ asitleri profiline etkilerinin incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Döteryum oksit (D2O) doğada eser miktarda (%0,015) bulunan, nükleer reaktörlerde reaksiyon hızını ve ısı salınımını kontrol etmek için kullanılan normal suyun bir izotopudur. D2O, biyoloji, tıp, farmasötik, veterinerlik ... -
Hemodiyaliz hastaları için hazırlanan örnek diyetlerin protein kalitesinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Son dönem böbrek hastalığı (SDBH) tanısı konmuş hastalarda, en yaygın tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri hemodiyaliz (HD) tedavisidir. HD tedavisi gören hastalarda protein enerji kaybının (PEW) görülme sıklığı yaklaşık ... -
Beslenme danışmanlığı alan bireylerde etiket okuma, beslenme bilgi düzeyi ve diyete uyum arasındaki ilişkinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Bu çalışmanın amacı beslenme danışmanlığı alan bireylerin besin etiketi okuma düzeyleri ile beslenme bilgi düzeyi ve diyete uyumları arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Bu çalışma kesitsel ve tanımlayıcı bir araştırma ... -
Bitkisel-bazlı vegan peynir ikamelerinin nütrisyonel ve sitotoksik özelliklerinin araştırılması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Bu çalışmada, bitkisel-bazlı vegan peynir ikamelerinin nütrisyonel ve sitotoksik özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda, İstanbul ilinde yerleşik zincir marketlerden üç adet hayvansal peynir ürünü ve üç ... -
Tip 1 diyabetlilerin ebeveynlerinin çocuklarının beslenmesine dair tutum - davranış ölçeğinin geliştirilmesi ve psikometrik özellikleri
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Bu araştırma 3-18 yaş arasındaki Tip 1 diyabet tanısı almış çocukların ebeveynlerinin, çocuklarına yönelik beslenme tutum ve davranışlarını değerlendirmek, ölçek geliştirmek ve bu ölçeğin geçerlik, güvenirliğini sağlamak ... -
Dirençli epilepsi hastalarına uygulanan ketojenik diyetlerin protein kalite indeksinin hesaplanması ve sürdürülebilirlik bakımından incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Epilepsi uzun yıllardır en önemli nörolojik hastalıklardan biridir. Çoğunlukla çocukluk çağında tanı konulur ve tanıdan itibaren devamlı bir tedavi gerektirir. Bazı kişilerde tedavide kullanılan ilaçlara karşı yanıt ... -
Akdeniz diyeti, vegan diyet ve Türkiye beslenme rehberi önerileri ile oluşturulan diyette karbon ayak izi, su ayak izi ve protein kalitesinin hesaplanarak karşılaştırılması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Bu çalışmada Akdeniz Diyeti, Vegan Diyet ve Türkiye Beslenme Rehberi önerileri doğrultusunda hazırlanan TÜBER Diyet için izokalorik (2000 kkal) örnek menüler oluşturulmuştur, diyetlerin karbon ayak izi, su ayak izi ve ... -
Polikistik over sendrom tanısı alan yetişkin kadınların beslenme alışkanlıklarının ve duygusal iştahlarının akdeniz diyetine uyumunun incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Bu çalışmanın amacı Polikistik Over Sendrom tanısı almış yetişkin kadınların beslenme alışkanlıklarını ve duygusal iştah durumlarını tespit ederek değerlendirmek ve bu durumların Akdeniz Diyetine uyumluluğu arasındaki ... -
Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinde fodmap analizi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2020)Günümüzde yeni yeni ortaya çıkan ve giderek popülerlik kazanan FODMAP diyetinde buğday ve buğday ürünlerin yasaklı olduğu bilinmektedir. Güncel olarak IBS kontrolü için kullanılmaya başlanan düşük FODMAP diyeti, mikrobiyota ...