Gıda Mühendisliği
Recent Submissions
-
Antioksidanca zengin meyve ve sebze tozları ile fonksiyonel ekmek üretimi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Bilinçli beslenmenin yaygınlaştığı günümüzde tüketicilerin fonksiyonel gıdalara olan ilgisi giderek artmaktadır. Bu amaçla tüketilen gıdaların fonksiyonelliğini arttırmak için her alanda çalışmalar yapılmaktadır. Günlük ... -
Fesleğen tohumu protein izolatlarının fiziko-kimyasal ve fonksiyonel özelliklerinin araştırılması ve glutensiz ekmek üretiminde kullanımı
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Fesleğen (Ocimum basilicum), Lamiaceae familyasına ait bitkidir. Esansiyel yağı ve fenolik içeriğiyle birlikte fesleğen tohumu iyi bir protein kaynağıdır. Bu çalışmanın amacı, fesleğen tohumlarından protein izole edilmesi, ... -
Sinirli otu, civanperçemi ve biberiye ekstraktlarının antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada civanperçemi (Achillea millefolium), sinirli otu (Plantago Lanceolata) ve biberiye (Rosmarinus officinalis) bitkilerinin kurutulmuş formları kullanılarak farklı metotlar ile antioksidan aktiviteleri incelenmiştir. ... -
Malatya kayısısından laktik asit bakterilerinin izolasyonu, moleküler identifikasyonu, bazı probiyotik ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Laktik asit bakterileri, çeşitli fermente ürünlerin üretiminde rol almaları, starter kültür olarak kullanımları ve probiyotik özelliklerden dolayı önemli endüstriyel mikroorganizmalar olarak bilinmektedir. Bu çalışmada, ... -
Piyasada satışa sunulan siyah, yeşil ve beyaz çaylardaki kateşin düzeyleri
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Çay sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecektir. Çayın işleme yöntemine göre siyah çay, yeşil çay, oolong çay, beyaz çay, pu-erh çay, koyu çay gibi farklı çeşitleri vardır. Çayın lezzeti, aroması yanı sıra sağlığı ... -
Türkiye'de helal gıda sertifikasyon faaliyetleri ve ilgili kuruluşların çalışma prensiplerinin karşılaştırılması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Helal gıda; söz konusu gıdanın tohumdan çatala kadar olan tüm girdi ve proses basamaklarının temizlik ve sağlık kuralları yanında, şer'i olarak da İslam dinine uygunluğunu ifade eder. Dünyada ve Ülkemizde helal ve sağlıklı ... -
SiO2 nanopartikül üretimi ve SiO2 nanopartikül katkılı yüzey kaplamaları
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada gıda endüstrisinde sıklıkla kullanılan paslanmaz çelik metal yüzeylerinin fonkiyonelleştirilmesi, hijyenik dizaynı destekleyici nitelikteki yapıların, gıdalarda bulunan polimerler, hidrofilik hidroksit, amin, ... -
Nano/Kuantum partikül bazlı yapıların gıda nanoteknolojisi uygulamaları : mikroplastik kirliliği için nanomagnetik plastikler ve floresan nişasta eldesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Bu çalışmada nanoyapıların doğal ve yapay polimerler ile nanokompozit hale getirilerek nanomagnetik ve floresans uygulamaların gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Mikroplastik kirliliği ciddi boyutlarda etkiye sahip olup ... -
Kayısı tohum ve depo protein hidrolizatlarının antihipertansif ve antidiyabetik özelliklerinin in silico analizi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Ülkemizde dolaşım sistemi hastalıkları ölüm sebeplerinde birinci sıradadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2019 yılında gerçekleşen ölümlerin %36.6'sı dolaşım sistemi hastalıkları sebebi ile gerçekleşmiştir. ... -
Isıl olmayan atmosferik basınç plazma tekniğinin etil pirüvat ile birlikte kullanımının marul yaprağı yüzeylerinde bazı bakterilerin inaktivasyonuna etkisinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2020)Bu tez çalışmasında, ısıl olmayan atmosferik basınç plazma tekniği ile etil pirüvatın birlikte kullanımının marul yüzeyindeki Escherichia coli'nin ve Bacillus cereus'un inaktivasyonuna etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. ... -
Soğuk preslenmiş fındık posalarından enzimatik hidrolizle oluşan peptitlerin biyoaktif özelliklerinin belirlenmesi ve gıda ürünlerinde uygulanması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada, yağ endüstrisi yan ürünü olan soğuk preslenmiş fındık (Corylus avellane L.) posası için potansiyel biyoaktif özelliklerin varlığı ve biyoaktif özellik gösteren bu bileşenlerin fonksiyonel gıda üretiminde ... -
Soğuk preslenmiş incir çekirdeği ve çörek otu posalarından elde edilen ekstraktların fenolik bileşik profilinin ve antioksidatif özelliklerinin değerlendirilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2020)Bu çalışmanın amacı endüstriyel yan ürünler olan soğuk preslenmiş incir çekirdeği ve çörek otu posalarının değerlendirilmesi için, uygun ekstraksiyon koşulları ile posalardan fenolik bileşiklerin ekstraksiyonudur. Bu yolla ... -
İstanbul ili Avrupa yakası halkının kırmızı et ve ürünleri tüketim alışkanlıkları ve bilincinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Tüketicilerin dengeli ve sağlıklı beslenmesinde kırmızı et ve ürünleri önemi bir yer tutar. Bu çalışma İstanbul ili Avrupa yakası halkının bir anket çalışması yaparak kırmızı et ve ürünleri tüketim alışkanlıkları ve ... -
Şalgam suyu fermantasyon sürecinin mikrobiyal profilinin moleküler yöntemlerle belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2020)Fermente ürünler zengin tat ve aromaları ve sağlığa faydalı etkileri nedeniyle her geçen gün tüketiciler tarafından daha fazla talep görmektedir. Şalgam suyu ülkemize özgü, kırmızı renkli, ekşi ve bulanık olup, laktik asit ... -
Pastırma üretim sürecindeki bakteri çeşitliliğinin moleküler yöntemlerle tayini
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2020)Pastırma, Türkiye'nin tüm sığır eti veya manda sığır kaslarından üretilen geleneksel kuru kürlenmiş bir et ürünüdür. Bu çalışmada, üretim süreci sırasında 2. tuzlanmadan sonra (aşama 1), soğuk presleme (aşama 2), çemen ... -
İstanbul'da satılan tulum peynirlerinde bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi ve geleneksel tulum peyniri ile karşılaştırılması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2020)Bu çalışma, İstanbul'da satılan endüstriyel şartlarda üretilmiş Erzincan Şavak tulum peynirlerinin bazı kalite parametrelerini incelemek ve geleneksel yöntemle üretimi yapılan tulum peyniri kalite özellikleri açısından ...