Gıda Mühendisliği
Güncel Gönderiler
-
İç Ay Çekirdeği ve Peynir Altı Suyu Proteinlerinden Üretilen Peptitlerin Biyoaktif Özelliklerinin İncelenmesi ve Bazı Gıda Ürünlerinde Kullanımı
(2024)Bu tezin konusu, iç ay çekirdeği ve peynir altı suyu (PAS) proteinlerinden elde edilen protein hidrolizatlarının biyoaktivitesini ve gıda ürünlerinde kullanım potansiyelini incelemektir. Bu çalışmada günlük diyette yer ... -
Soğuk Preslenmiş Ayçiçeği Posası ile Beyaz veya Kaşar Peynir Altı Suyundan Enzimatik Hidrolizle Hazırlanan Protein Hidrolizatlarının Biyoaktif Özelliklerinin Belirlenmesi ve Model Gıda Ürünlerinde Değerlendirilmesi
(2024)Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve globalleşme sonucunda protein ihtiyacının giderek arttığı gözlemlenmektedir. Bu nedenle gıda yan ürünlerinin değerlendirilmesiyle elde edilen ek protein kaynaklarına olan ihtiyaç da ... -
Ayçiçeği proteini ürünlerinin püskürtmeli kurutma teknikleri ile eldesi ve bu ürünlerin endüstriyel ölçekte yumuşak şekerleme yapımında kullanımı
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Sağlıklı beslenme isteği toplumun bilinçlenmesi ile gün geçtikçe artan bir taleptir. Yumuşak şekerlemeler daha çok çocuklarca tercih edilen ama ebeveynlerin mesafeli yaklaştığı bir ürün grubu olarak bilinmektedir. Gıdaların ... -
Yumuşak şekerlemelerin proteince zenginleştirilmesi amacıyla ticarileşebilecek bitkisel protein kaynaklarının şekerleme ürünlerinde değerlendirilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Artmakta olan dünya nüfusu, yoğun iş hayatı gibi sebeplerden nitelikli gıda ürünlerine yönelik talep artmaktadır. Gıdaların niteliğini arttıran hammaddelerin başında proteinler gelmektedir. Hayvansal protein kaynakları ... -
Domates tozu ve diyet lifi ilavesinin kurabiyede glikasyon ürünleri üzerine etkisi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Çalışmanın amacı, domates tozu ve diyet lifinin farklı kombinasyonlarda kullanarak fonksiyonel bir kurabiyeye dönüştürülmesi ve glikasyon ürünlerinin öncülerinden glioksal (GO) ve metilglioksalın (MGO), toplam antioksidan ... -
Ispanak ilave edilen keklerde bazı b grubu vitaminlerinin ve luteinin biyoerişilebilirlik ve glisemik indeks değerlerinin incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2020)Dünya genelinde hububat ürünleri günlük diyetin büyük kısmını karşılamaktadır. Tüketicilerin fonksiyonel ürünlere yönelmesi besin değeri yüksek olan meyve ve sebze ilaveli gıdaların üretilmesinde artışa neden olmaktadır. ... -
Piyasada satışa sunulan siyah, yeşil ve beyaz çaylardaki kateşin düzeyleri
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Çay sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecektir. Çayın işleme yöntemine göre siyah çay, yeşil çay, oolong çay, beyaz çay, pu-erh çay, koyu çay gibi farklı çeşitleri vardır. Çayın lezzeti, aroması yanı sıra sağlığı ... -
Kudret narı ekstraktı ilave edilerek üretilen biyobozunur gıda ambalaj filminin karakterizasyonu ve antimikrobiyal özelliklerinin incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Biyobozunur gıda ambalaj filmleri, gıda endüstrisinde ve tüketici taleplerinin karşılanmasında önemli bir yere sahiptir. Bu tez çalışmasının amacı, kudret narı (Momordica charantia) ekstraktı ile zenginleştirilmiş, biyobozunur ... -
Yağların ışık kaynaklı oksidasyonunun önlenmesi amacıyla boyut kontrollü oleat@zno kuantum partikül sentezi ve bunların hibrit kaplamaları
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Sıvı yağların sıcak yerlerde depolanması, üretim sırasındaki alet ve ekipmanlarda veya metal ambalajlarda metal kontaminasyonun gerçekleşmesi, güneş ışığına maruz kalacak şekilde muhafaza edilmesi, ambalajının bozularak ... -
Altın kök (Rhodiola rosea) ve hı̇nt gı̇nsengı̇ (Withania somnifera) tozlarının fonksı̇yonel sakız üretı̇mı̇nde kullanımı
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)Altın Kök (Rhodiola rosea) ve Hint Ginsengi (Withania somnifera) bitki köklerine ait toz ekstraktların, farklı partikül boyutu aralıklarında (0-30, 30-63, ve 63-100 μm) ve farklı konsantrasyonlarda (%1 ve %3, ağ/ağ) şekerli ... -
Piyasada satılan kolajen hidrolizatlarının in vitro ortamda biyoerişilebilirliğinin incelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)Kolajen hidrolizatının antioksidan, anti-hipertansif, antiosteoporotik, anti-tümor, anti-inflamatuar gibi birçok kanıtlanmış sağlık etkisi bulunmaktadır. Gıda takviyesi olarak kullanımı her geçen gün artan kolajen ... -
D2O ve farklı ısıl işlemlerin yumurta akı proteinlerinin fizikokimyasal özellikleri üzerine etkilerinin spektroskopi, radyografi ve yapay zekâ teknikleri ile araştırılması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)Bu çalışmada, döteryum oksit (D2O) ve farklı ısıl işlemlerin yumurta akı proteinlerinin fizikokimyasal özellikleri üzerine etkilerinin spektroskopi, radyografi ve yapay zekâ teknikleri ile araştırılması amaçlanmıştır. Bu ... -
Farklı pektin türlerinin In vitro sindirim sonrasında kuşburnu püresinin biyoaktif bileşikleri üzerine etkisi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)Çalışmanın amacı, ülkemizde bol miktarda yetişmekte olan kuşburnu meyvesinin farklı kombinasyonlar kullanılarak fonksiyonel bir ürüne dönüştürülmesi ve insan sağlığını koruma ve geliştirmeye yönelik alternatif bir katma ... -
Balkabağı püresine ilave edilen farklı yağ asitlerinin karotenoid profili ve in vitro biyoerişilebilirliği üzerine etkileri
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)Son zamanlarda tüketiciler, dengeli ve sağlıklı beslenmeye her geçen gün daha da önem vermekte ve özellikte vitamin ve besleyici yağlar bakımından zengin besinler tüketmeye özen göstermektedirler. Bu bağlamda, çalışmada ... -
Antioksidanca zengin meyve ve sebze tozları ile fonksiyonel ekmek üretimi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Bilinçli beslenmenin yaygınlaştığı günümüzde tüketicilerin fonksiyonel gıdalara olan ilgisi giderek artmaktadır. Bu amaçla tüketilen gıdaların fonksiyonelliğini arttırmak için her alanda çalışmalar yapılmaktadır. Günlük ... -
Fesleğen tohumu protein izolatlarının fiziko-kimyasal ve fonksiyonel özelliklerinin araştırılması ve glutensiz ekmek üretiminde kullanımı
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Fesleğen (Ocimum basilicum), Lamiaceae familyasına ait bitkidir. Esansiyel yağı ve fenolik içeriğiyle birlikte fesleğen tohumu iyi bir protein kaynağıdır. Bu çalışmanın amacı, fesleğen tohumlarından protein izole edilmesi, ... -
Sinirli otu, civanperçemi ve biberiye ekstraktlarının antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada civanperçemi (Achillea millefolium), sinirli otu (Plantago Lanceolata) ve biberiye (Rosmarinus officinalis) bitkilerinin kurutulmuş formları kullanılarak farklı metotlar ile antioksidan aktiviteleri incelenmiştir. ... -
Malatya kayısısından laktik asit bakterilerinin izolasyonu, moleküler identifikasyonu, bazı probiyotik ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Laktik asit bakterileri, çeşitli fermente ürünlerin üretiminde rol almaları, starter kültür olarak kullanımları ve probiyotik özelliklerden dolayı önemli endüstriyel mikroorganizmalar olarak bilinmektedir. Bu çalışmada, ... -
Türkiye'de helal gıda sertifikasyon faaliyetleri ve ilgili kuruluşların çalışma prensiplerinin karşılaştırılması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Helal gıda; söz konusu gıdanın tohumdan çatala kadar olan tüm girdi ve proses basamaklarının temizlik ve sağlık kuralları yanında, şer'i olarak da İslam dinine uygunluğunu ifade eder. Dünyada ve Ülkemizde helal ve sağlıklı ... -
SiO2 nanopartikül üretimi ve SiO2 nanopartikül katkılı yüzey kaplamaları
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada gıda endüstrisinde sıklıkla kullanılan paslanmaz çelik metal yüzeylerinin fonkiyonelleştirilmesi, hijyenik dizaynı destekleyici nitelikteki yapıların, gıdalarda bulunan polimerler, hidrofilik hidroksit, amin, ...