Comparison of the Effects of Mega and Micro-Influencers on Consumer Purchasing Behaviour
Künye
Ekinci Furtana, T., & Öğüt, N. (2024). COMPARISON OF THE EFFECTS OF MEGA AND MICRO-INFLUENCERS ON CONSUMER PURCHASING BEHAVIOUR. Bilgi Ekonomisi Ve Yönetimi Dergisi, 19(1), 21-40. https://doi.org/10.54860/beyder.1332542Özet
Social media is frequently used for the promotion activities of companies. Advertising and promotional activities began to be shaped through the "influencer". The influencer is carries out the marketing activity. Influencer types are examined in three separate groups considering the number of followers on social media. These; mega-influencers, macro-influencers and micro-influencers. The marketing methods of social media phenomena and the effect of sales strategy on consumer decisions, mega and micro-influencers will be compared. In the study, a comparison of mega-micro influencers in influencing consumer decisions was made and it was tried to conclude which one was more effective. The shares of two influencers on youtube were used in the data collection tool of the research. The questionnaire, created as a data collection tool, was sent to 327 participants in Istanbul via Google Forms. The received answers were coded by transferring SPSS 22. The shares belonging to Promotion A Mega Influencer and Promotion B Micro Influencer were compared. Descriptive Statistics and Chi-square test were used for comparison. In the comparison, it was concluded that Promotion B, which is the share of Mikro Influencer, had a greater effect on the purchasing behaviour of consumers. Sosyal medya günümüzde şirketlerin tutundurma faaliyetleri için sıklıkla kullanılmaktadır. Reklam ve tanıtım faaliyetleri ‘Influencer’’ aracılığıyla şekillendirilmeye başlanmıştır. Influencer etkileyen kişi olarak tanımlanır ve pazarlama faaliyetini icra eder. Sosyal medyada takipçi sayısı göz önünde bulundurulduğunda influencer türleri üç ayrı grupta incelenir. Bunlar; mega-influencer’lar, makro-influencer’lar ve mikro-influencer’lardır. Araştırmada, sosyal medya fenomenlerinin pazarlama yöntemleri ile satış stratejisinin tüketici kararına etkisi, mega ve mikro influencer karşılatırılacaktır. Çalışmada tüketici kararını etkilemede mega- mikro Influencer karşılaştırılması yapılmış ve hangisinin daha etkili olduğu sonucuna varılmaya çalışılmıştır. İki Influencer’ın youtube’ta yaptığı paylaşımlar araştırmanın veri toplama aracında kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak oluşturulan anket, Google Formlar üzerinden İstanbul ilindeki 327 katılımcıya gönderilmiştir. Alınan cevaplar SPSS 22 aktarılarak kodlanmıştır. Tanıtım A Mega Influencer ve Tanıtım B Mikro Influencer’a ait olan paylaşımların karşılaştırılması yapılmıştır. Karşılaştırmada Tanımlayıcı İstatistikler ve Kikare testi kullanılmıştır. Yapılan karşılaştırmada Mikro Influencer’a ait paylaşım olan Tanıtım B’nin tüketicilerin satın alma davranışına daha fazla etki sağladığı sonucu ortaya çıkmıştır.
Kaynak
Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi DergisiCilt
19Sayı
1Koleksiyonlar
İlgili Öğeler
Başlık, yazar, küratör ve konuya göre gösterilen ilgili öğeler.
-
Influence of extraction conditions on structural and functional characteristics of black cumin protein concentrates and ACE-inhibition in their hydrolyzates
Coşkun, Özgenur; Çakır, Bilal; Vahapoğlu, Beyza; Gülseren, İbrahim (Springer Verlag, 2019)Cold press oils are value-added food ingredients that are increasingly produced. Due to the removal of oil, protein content in cold press deoiled meals substantially increase. Here, we made an attempt to manufacture protein ... -
Influence of phenolic profile on the RP-HPLC detection and anti-carcinogenic potential of cherry laurel extracts from Black Sea Region-Turkey
Bayrambaş, Kadir; Çakır, Bilal; Gülseren, İbrahim (Elsevier Inc., 2019)Cherry laurel produces edible dark colored fruits that are anticipated to have strongly antioxidative properties. Various studies dealt with the phenolic composition of cherry laurel fruits or concentrated juice to analyze ... -
Influence of storage time and starches on texture attributes of conventional milk yogurt using response surface methodology
İmamoğlu, Hüsniye; Coggins, P. C.; Rowe, D. E. (Univ Putra Malaysia Press, 2017)This research compared the effects of two types of starch (corn and kudzu) at different concentrations on the texture sensory attributes of conventional milk yogurt. The effects of days of storage, starch type and ...