Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorNazlı, Bülent
dc.contributor.authorOlgun, Elmas Öktem
dc.date.accessioned2022-03-10T13:40:33Z
dc.date.available2022-03-10T13:40:33Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.citationOlgun, E. Ö. (2016). Kırmızı et dokusunda yasaklı anabolizanların tespitine yönelik hızlı ve pratik analitik yöntem geliştirilmesi. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12436/3450
dc.descriptionBu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına üniversite kütüphaneniz aracılığı ile (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.en_US
dc.description.abstractHayvan yetiştiriciliğinde çeşitli amaçlar için kullanılan hormonların sağlık açısından taşıdığı önem nedeniyle et ve et ürünlerinin hormon kalıntıları açısından sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir. Gıda numunelerinde hormon kalıntılarının tespit edilme yöntemlerinin zor ve zaman alıcı olduğundan bu çalışma Kırmızı Et Dokusunda Yasaklı Anabolizanların Tespitine Yönelik Hızlı Ve Pratik Analitik Yöntem Geliştirilmesi amacı ile yapıldı. Bu nedenle hormon analizlerinde sık olarak kullanılan LC-MS/MS yönteminde numune hazırlanması ve çoklu bileşen analiz metodu kullanılması işlemleri modifiye edildi. Numune hazırlama aşamasında ekstraksiyon solventi değiştirildi ve çözelti temizleme aşamasında kullanılan katı faz ekstraksiyon çözeltisi saflaştırıldı. LCMS/MS ile çoklu bileşen analiz aşamasında farklı sınıflardan olan anabolizan maddelerin birlikte analiz edilmesi için tek enjeksiyonla farklı gruplar birleştirilerek çalışıldı. Modifiye edilen metodun validasyon ve ölçüm belirsizliği saptandıktan sonra elde edilen bulgular literatürler ile karşılaştırıldı ve metodun daha hızlı ve pratik olarak güvenilir sonuçlar verdiği kanaatına varıldı.en_US
dc.description.abstractAnalysing the growth promoters as residues in meat and meat products is important for the public health. Beacuse of diffulculties and the current time consuming aspect of the method we need to develop a quick and practical analytical method for discovering illegal anabolic residues in meat and meat products. Therefore we modified a quick sample preparation and combined multi class analytes for LCMS/MS. Initially we changed the extraction solvent and the clean up procedure of the solid phase extraction. Later we changed the LC-MS/MS method and combined different groups of multi analytes of the anabolic compounds in one injection. After modifiying the method we validated and calculated the uncertainty and we checked the outcome with the literature. Finally we were convinced that the method is quick, practical and reliable.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğien_US
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleKırmızı et dokusunda yasaklı anabolizanların tespitine yönelik hızlı ve pratik analitik yöntem geliştirilmesien_US
dc.title.alternativeDevelopment of quick and practical analytical method for detection of illegal anabolic residues in meat and meat productsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage89en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.institutionauthorOlgun, Elmas Öktem
dc.identifier.yoktezid621407en_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster