Üniversite öğrencilerinin yöresel mutfak kültürüne bağlı olarak besinsel tercihlerinin değerlendirilmesi

Göster/Aç
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
2023Tür
masterThesisÜst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin yöresel mutfak kültürüne bağlı olarak besinsel tercihlerinin değerlendirilmesidir. Örneklem grubu, İstanbul'da bulunan bir üniversitenin Sağlık Bilimler Fakültesi'nden 217 kadın ve 13 erkek olmak üzere toplam 230 katılımcıdan oluşmaktadır. Google anket üzerinden yapılan çalışmada; tanımlayıcı özellikler, sağlık durumu, antropometrik ölçümler, beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklığı ve fiziksel aktivite durumu sorularını içeren anket katılımcılar tarafından gönüllü olarak cevaplandırılıp SPSS Statistics 26.0 programı ile analiz edildi. Değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için Kolmogorov-Smirnov, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H, Pearson Ki-Kare, Yate's Ki-Kare, Fischer Exact testleri kullanıldı. Bulgulara göre; öğrencilerin yemek seçimlerinde yöreden etkilenme durumları ile geldikleri bölge arasında anlamlı ilişki belirlendi (p=0,012, p<0,05). Cinsiyet ile yemek tercihlerinde yöreden etkilenme durumları arasında anlamlılık bulundu (p=0,037, p<0,05). Kadınların erkeklere göre yemek tercihlerinde yöreden daha fazla etkilendikleri saptandı. Öğrencilerin okudukları bölümler ile tercih ettikleri temel besin gruplarının arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görüldü (p=0,003; p<0,05). Ailesiyle birlikte yaşayan öğrencilerin öğünlerinde daha fazla yöresel yemek tercih ettikleri bulundu (p=0,000; p<0,05). Beslenme programı uygulayanların uygulamayanlara göre öğünlerinde daha az yöresel yemek tercih ettikleri anlamlı olarak tespit edildi (p=0,042; p<0,05). Sonuç olarak; üniversite öğrencilerinin yöresel beslenmelerinin besin tercihleri üzerine etkili olduğu, bu durumun da beslenme ve diyet uzmanlarının günlük beslenme planlamalarını oluşturmada göz önüne almaları gereken bir konu olduğu görülmektedir. The aim of the study is to evaluate the nutritional preferences of university students depending on the local cuisine culture. The sample group consists of a total of 230 participants, 217 women and 13 men, from the Faculty of Health Sciences of a university in Istanbul. In the study conducted on the Google survey; The questionnaire including descriptive characteristics, health status, anthropometric measurements, nutritional habits, frequency of food consumption and physical activity status was answered voluntarily by the participants and analyzed with the SPSS Statistics 26.0 program. Kolmogorov-Smirnov, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H, Pearson Chi-Square, Yate's Chi-Square, Fischer Exact tests were used to examine the relationships between the variables. According to the findings; A significant relationship was determined between the students' food choices, being affected by the region and the region they came from (p=0.012, p<0.05). There was a significant difference between gender and local influence on food preferences (p=0.037, p<0.05). It was determined that women were more affected by the region in their food preferences than men. It was observed that there was a statistically significant relationship between the departments that the students studied and the basic food groups they preferred (p=0.003; p<0.05). It was found that students living with their families preferred more local food in their meals (p=0.000; p<0.05). It was determined that those who applied the nutrition program preferred less local food in their meals compared to those who did not (p=0.042; p<0.05). In conclusion; It is seen that the local diets of university students have an effect on their food preferences, and this is an issue that nutrition and diet experts should consider in creating their daily nutrition plans.
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=cr4SkWLaRMhkDRBjqthpsY5JhKTrNJJzswlCOfW3KZfZj41VV1R6c7Hbvoeg0hq1https://hdl.handle.net/20.500.12436/6204