Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorTekiner, İsmail Hakkı
dc.contributor.authorEkmekçi, Kübra
dc.date.accessioned2024-10-30T13:44:02Z
dc.date.available2024-10-30T13:44:02Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=r4I1HnmXxFQovUpyAyUmxGZ3VfY2cJxO4kISsZ4TITmFe7bCdDyZfh4EwQQ2TdyN
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12436/6780
dc.description.abstractDöteryum oksit (D2O) doğada eser miktarda (%0,015) bulunan, nükleer reaktörlerde reaksiyon hızını ve ısı salınımını kontrol etmek için kullanılan normal suyun bir izotopudur. D2O, biyoloji, tıp, farmasötik, veterinerlik ve biyoteknoloji alanlarında değerlendirilmek için araştırılmaya başlanmıştır. Ancak beslenme alanında çalışmaya rastlanmamaktadır. Bu çalışmada, D2O'nun, sıcaklık, gamma ve ultraviyole maruziyetlerine karşı yağ asitleri profiline etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, dört adet cam şişeye 40 ml pastörize yumurta sarısı (PYS) (kontrol grubu) ile sıcaklık, gama ve ultraviyole maruziyetleri içinse ayrı üç adet cam şişeye (deney grubu) ise 40 ml PYS ve 6 ml D2O konulmuş ve ağızları kapatılmıştır. Şişeler 20 rpm/250 s Orbital çalkalayıcıda karışmaya bırakılmıştır. Karıştırmadan sonra, örnekler, 61,5°C/24 saat etüvde bekletilmiş ve ortalama 10 kGy (min. 5 kGy, maks. 15 kGy)/180 dk gama ile 120 dk (280-400 nm) ultraviyole ışımaya maruz bırakılmıştır. Stres uygulamaları sonrası gaz kromatografi-kütle spektrometri (GC-MS) yöntemi ile örneklerin doymamış yağ asitleri kompozisyonu (linolenik, linoleik, oleik, araşidonik ve dokosaheksaenoik asit) yarı-kantitatif analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, D2O eklenmiş örneklerde doymamış yağ asitlerininin ısıl işleme karşı ortalama %98,9, gama ve UV radyasyona karşı ise sırasıyla ortalama %97,5 ve %96,0 oranlarında degrade olmadığını göstermiştir. Özetle, D2O'nun beslenme biliminde besin öğelerinin stabilitesine potansiyel etkisinin ileri testler ile araştırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.en_US
dc.description.abstractDeuterium Oxide (D2O ) is an isotope of the regular water present at trace amounts (0.015%) in nature that is used to control the reaction kinetics and heat released in the nuclear reactors. The potential utilization of D2O has been investigated in biological, medical, pharmaceutical, veterinary, and biotechnological fields. However, it remains unclear in the nutritional area. This study aims to evaluate the effect of D2O on the unsaturated fatty acids composition of the pasteurized egg yolk (PEY) exposed to temperature, gamma, and ultraviolet stress factors. Four glass bottles (control group) were filled with 40 ml of PEY only. In comparison, three separate glass bottles (experimental group) were prepared with 40 ml of PEY and 6 ml of D2O against Temperature, gamma, and ultraviolet radiation exposures, respectively. The bottles were allowed for shaking at 20 rpm/250 s and then separately exposed to temperature 61.5°C for 24 h, gamma radiation (ave. 10 kGy/180 min; min. five kGy and max. 15 kGy), and ultraviolet radiation for 120 min by ta UV light source (280-400 nm). After that, the samples' unsaturated fatty acid composition (linolenic, linoleic, oleic, arachidonic, and docosahexaenoic acid) was determined semi-quantitatively by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The findings revealed that the average undegraded frequencies of the unsaturated fatty acids, including D2O, were 98.9% under temperature, 97.5% under gamma, and 96% under ultraviolet. In summary, we concluded that the potential stabilizing effect of D2O on nutrients from the nutritional science aspect should be examined with further tests.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDöteryum oksiten_US
dc.subjectDoymamış Yağ Asitlerien_US
dc.subjectGammaen_US
dc.subjectUltraviyoleen_US
dc.subjectSıcaklıken_US
dc.subjectDeuterium oxideen_US
dc.subjectUnsaturated Fatty Acidsen_US
dc.subjectGammaen_US
dc.subjectUltravioleten_US
dc.subjectTemperatureen_US
dc.titleDöteryum oksitin sıcaklık, gama ve ultraviyole maruziyetlerine karşı yağ asitleri profiline etkilerinin incelenmesien_US
dc.title.alternativeInvestigation of effects of deuterium oxide on fatty acids profile against temperature, gamma and ultraviolet exposureen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage84en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster