Ayçiçeği pektiniyle enkapsüle edilen hidrofilik ve lipofilik kırmızı renklendiricilerin hidrojel ve emülsiyon hidrojellerindeki stabilitesi
Abstract
Hidrojeller ve parçacık içeren hidrojeller (emülsiyon jelleri), hidrofilik ve lipofilikboyaların enkapsülasyonunda kullanıma uygunluk arz eden enkapsülasyonsistemleridir. Bu çalışmada, ayçiçeği pektini bazlı hidrojellerde ve emülsiyonhidrojellerinde sırasıyla hidrofilik (Ponceau S) ve lipofilik kırmızı (metil kırmızısı)model boyar maddelerin stabilize edilmesi incelenmiştir. Bütün deneylerde, pektinhidrojellerinin kırmızı boyar maddeleri enkapsüle etme kabiliyeti bulgulanmıştır.Hidrofilik Ponceau S taşıyan hidrojellere kıyasla parçacık içeren emülsiyon jellerindedaha yüksek miktarlarda metil kırmızısı taşınması mümkün olmuştur. Her ikidurumda da, boyar maddelerin jel matrislerinden salınımı 2 hafta boyuncaizlenmiştir. Enkapsülasyon veriminin (%EV) pektin konsantrasyonunun ve boyarmaddenin kimyasal özelliklerinin bir fonksiyonu olduğu anlaşılmıştır. Boya salınımmiktarları genellikle <%10 olarak gerçekleştiği için enkapsülasyon sistemleri kararlıolarak nitelendirilmiştir. Dolayısıyla bu çalışmada hem boyaların etkili bir yöntemlestabilizasyonu, hem de tarımsal bir yan ürünümüzün değerlendirilmesi sözkonusudur. Hydrogels and particle filled gels are promising tools in the encapsulation of hydrophilic and lipophilic dyes. Here, we made an attempt to stabilize hydrophilic (Ponceau S) and lipophilic red (methyl red) colorants in sunflower pectin based hydrogels and particle filled gels, respectively. In all cases, the red colorant encapsulation characteristics of pectin hydrogels was significant. A higher extent of methyl red was incorporated into the particle filled gels compared to Ponceau S bearing hydrogels. In both cases, the extent of release was monitored for 2 weeks. The encapsulation efficiency was a function of pectin concentration and the chemical properties of the dye molecules. The encapsulation systems were regarded as stable since the extent of dye release was <10% in most cases. Therefore, in this study, both the stabilization of the dyes with an effective method and the valorization of the agricultural by-products are investigated.
Source
Harran Tarım ve Gıda Bilimleri DergisiVolume
22Issue
3URI
https://doi.org/10.29050/harranziraat.396502https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpnNE56TTBOQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12436/3272